Çok Başarılı İnsanların Gençken Öğrendiği 13 Zor İlke

Başarılı olmak profesyonel arayışlarını nasıl yürüdüğüne bakılmaksızın ahlak, prensipleri ve öz farkındalığı korumaktır. Başarılı insanlar kaçınmak ya da suçu atmaktan ziyade, güçlük çekmeye ve dönüştürmeye istekli olmaları ile tanımlanmaktadır.

En tutarlı ve seçkin özelliklerinden bazıları; meydan okuma fırsatını gören, kriz karşısında strateji geliştiren ve diğerleri gibi yalnızca duygusal tepkiler vermeyen bireyler olmayı içerir. Doğru olmak konusunda iyi olmanın değerini anlarlar ve her zaman büyümeye hazırlar.

İlginçtir ki bu bireyler iş yerlerinde her zaman en görünür bireyler değildir. Öyle olsalar bile kendi kişisel gelişimlerini alkışlayan son kişiler olurlardı.

Onlardan öğrenebileceğin şey; yaşamın nasıl tepki vereceğini kontrol etmek için farklı koşulları sürekli olarak ortaya çıkaracağıdır. Eğer bu durumlardan bilgelik, sabır ve potansiyel öğrenebilirsen, başkalarının kriz gördüğü yerde değişim ve büyümeyi görecek bir liderin gerçek özünü görebilirsin.

İşte başarılı insanların erken öğrendikleri en zor şeylerden bazıları:

1. Hatanı kabullen.

Başarılı insanlar bir hatayı ne kadar erken kabul ederlerse o kadar erken düzeltmek için harekete geçebileceklerini anlarlar. Egolarını aşamayıp hatalarını reddetmek sadece onları geride tutmakla kalmaz, aynı zamanda zayıf bir karakter gibi görünürler.

2. İyi olmaya, doğru olmaktan daha fazla değer ver.

Başarılı insanlar asla ortamdaki en zeki insan değildir. Başarmak için her zaman doğru olma ihtiyacını karşılamak yerine daha iyisini yapma taahhüdünde bulunurlar. Amaçları en iyisi olmak değil, bunu yapabilenlerle iş birliği içinde en iyi olanı yaratmaktır.

3. Alçakgönüllülüğünü koru.

Alçakgönüllü olmak birkaç göze çarpan başarı veya koşulla tanımlanmak yerine, kendini insan olarak görmektir. Bazılarının başarılarını iletişimlerini ve bağlantılarını kesmek için kullandığı ve kendilerini başkalarından “daha iyi” olarak konumlandırdığı yerde insanlarla iletişimini koparmamaktır.

4. İletişimlerinde kesin ol.

İyi bir iletişimcinin değeri küçümsenemez. Kesin olarak konuşmak bir fikri mümkün olduğu kadar net bir şekilde ifade etmek için doğru diksiyon ve ton kombinasyonunu bulup kullanmaktır.

Bu, düşüncenin netliğini ve acıma veya korku gibi duygusal tepkileri ortaya çıkarmak yerine fikirleri iletme amacını gerektirir.

5. Başarısızlığı bir sonuç değil süreç olarak benimse.

Başarısızlıktan korkan ve sonrasında riskten kaçınan kişiler bunu karakterleri veya ünlerine karşı kalıcı bir iz olarak görme eğilimindedir. Gerçekte başarısızlık ve başarı devam eden süreçlerdir ve birincisi ikincisinden neredeyse her zaman önce gelmek zorundadır.

6. Sorunları abartma veya sınırlandırma.

Çoğu insan bir sorunu olması gerekenden daha karmaşık hale getirebilir. Bunları basitleştirmek için gerçek bir dehanın ince bir dokunuşu gerekir.

7. İradeni koru.

Gününü sınırlayan şey zamanın değil enerjindir. Özellikle çok uzun süre kullanman gerekirse, tükenen şey iradendir. Bu nedenle birçok başarılı insan kıyafet veya yemek hazırlığı gibi günlük karar aldıkları şeyleri kolaylaştırıyor ya da otomatikleştiriyorlar, böylece gerçekten önemli konularda odaklarını koruyabiliyorlar.

8. Yargıları anlayışla karşıla.

Birisi seninle ve işinle ilgili kesin bir yargıda bulunduğunda veya aşağıladığında savunma yapmak kolaydır. Ne söylediklerini kabul etmek ve dikkate alınma veya potansiyel olarak bir öğrenme aracı olarak kullanılma değerlendirilmesini yapmak akıl ve vizyon gerektirir.

9. Acıya merhametle yaklaş.

Başarılı olmak fakat insanlığını kaybetmek gerçekten “başarı” değildir. İnsanlar sayılar haline geldiğinde ve mücadeleleri, onları yönetmekten sorumlu olanların gözünde istatistik haline geldiğinde insanlar arasında ayrımlara ve soğuk veya acımasız olarak algılanmaya sebep olur.

10. İnsanlık üzerine meditasyon yap.

Yaşamda gittikçe daha fazla şey edinme niyeti var olduğu için bunların hepsinin geçici olduğunu ve nihayetinde önemli olan şeyleri hatırlamak zorunludur: ne kadar verdin ve başkalarını nasıl hissettirdin.

11. Başkalarının motivasyonunu düşün.

Dünyadaki her parlak mucit, girişimci, popüler yazar ve sanatçı ortak bir yeteneğe sahiptir ve bu, başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak isteğidir. İnsanların davranışlarının sebebini anlayabilmek ihtiyaçlarını karşılamada zorunludur.

Başarılı insanlar karşılarındakinin eylemlerini veya sözcüklerini yüzeysel yorumlamak yerine neden bunu yaptıklarını sorguluyorlar.

12. Rekabet ile iş birliği yap.

Başkalarının “rakibin” kabul edeceği insanlarla çalışmak işini daha güçlü ve daha görünür kılmakla kalmaz, aynı zamanda başkalarını tehditlere rağmen ortak olarak görme ilkesi iyi bir karakter işaretidir ve seni daha verimli bir çalışan yapar.

13. Engelleri fırsat olarak gör.

Başarılı insanlar durumlarının kurbanı olmak yerine hikayelerinin kahramanlarıdır. Hayatı kim ve nasıl olduklarının bir yansıması olarak görüyorlar ve zihinsel güçle kendilerini gerçekleştirebilecekleri bir potansiyel alanı olarak görüyorlar.

Yazar: Güliz Başak Özkan

Bir Cevap Yazın