Paul Tasner 40 yıl boyunca imalat ve lojistik sektörlerinde liderlik pozisyonlarında bulundu.
1945 doğumlu, 2018 yılı itibarı ile 72 yaşında ve girişimci kariyerine 66 yaşında başlamış olan Paul Tasner 40 yıl boyunca imalat ve lojistik sektörlerinde liderlik pozisyonlarında bulundu. Bunlar arasında Clorox Şirketi (tüketici ambalajlı ürünler), California Closet Company (ev eşyaları), Metod Ürünleri (tüketici ürünleri), Hepagen (aşılar), OM2 (tedarik zinciri danışmanlığı) ve Reclipse Grup (tedarik zinciri danışmanlığı) yer alıyor.
2008 yılında San Francisco Körfez Bölgesi Yeşil Tedarik Zincir Forumu’nu kurdu ve halen çalışmalarını sürdürüyor. Bu forumda tedarik zinciri yönetiminde en iyi yeşil uygulamalar paylaşılıyor ve şirketlerin karbon ayak izinin azaltılması amaçlanıyor.
Paul’un alışılmadık bir çağda başarılı bir girişimci olma deneyiminden dolayı, bugünün çalışma koşullarında 50 yaş ve üstü girişimcilerin ve yöneticilerin takdirini almaktadır. 2017 yılı TED konuşması onu milyonlarca kişi tarafından daha görünür hale getirmiştir.
66 Yaşında Nasıl Girişimci Oldum?
Konuşmasına şu cümleyi söyleyerek başlıyor Tasner; “Kendini keşfetmek için asla geç kalmış sayılmazsın.“
“Hayatım boyunca girişimcilik konusunda fikirlerim vardı ve genellikle birkaç günden fazla sürmediler. Çünkü hep gerçekleşmemeleri üzerine bir bahane buldum.”
40 yıl süren yoğun iş hayatından sonra emeklilik hayallerini gerçekleştirmek yerine kendini yeniden keşfeden ve bir şeyleri değiştirebileceğine inanan kişiden bahsedeceğiz.
2008 yılında PulpWorks isimli alternatif projeyi başlattı. Projenin amacı ambalaj endüstrisinde plastiğin kötüye kullanılmasını azaltmak ve dünyayı daha iyi bir hale getirebilmek. Şimdi bu projenin başlangıç noktasından bahsedelim biraz. Asıl mesleği Endüstri Mühendisliği olan Paul çalıştığı süre ve sektörler dolayısıyla kendisini çevre konusunda araştırmalar yaparken bulmuş. İşte bu sırada çevre ile ilgili endişeleri başlamış. Paul şöyle diyor:
“Asıl amacım bağımlısı olduğumuz tek kullanımlık toksit plastik ambalajlar yerine; kağıt, tarım ürünleri hatta tekstil gibi atıklardan doğada çözünebilen ambalajların tasarımına ve imalatına yönelik kendi işimi kurmak. Buna temiz teknoloji deniliyor ve bu bana çok mantıklı geldi. Çevremizi, nehirlerimizi, okyanuslarımızı kirleten torunlarım ve torunlarımız gibi gelecek nesillere her yıl terk edilen milyarlarca kilo ağırlığındaki tek kullanımlık plastik ambalajları azaltmaya yardım edecek bir girişim kurmak.”
PulpWorks, Paul’un yukarıda ifade ettiği bu amaçlar çerçevesinde kuruluyor. Çevresel ve ticari getirileri en üst düzeye çıkarmak ve bunu kurumsal bir yapı altında başarmak için oluşturuluyor. Dikkat çeken diğer bir gerçek ise Paul bu girişimi oluştururken kimseyi örnek almadığını dile getiriyor;
“Şu an hayatımın en anlamlı ve en ödüllendirici işini yapıyorum. Size bütün yaşlar için uygun girişimci kaynaklarının olduğunu söyleyebilirim… örnek aldığım biri hiç olmadı, hiç. Özellikle Silikon Vadisini…”
Kendisiyle baş başa kalan Paul girişimin bireysel ancak hizmetin evrensel olması gerektiğine inanıyor. Altını çizdiği asıl düşünce ise herkesin yapabileceği ve bu yüzden sesini yaş sınırı olmadan birçok kişiye duyurmak istiyor.
‘’Yaş ve girişimcilik ile yeni girişimler arasında ki diyaloğu değiştirmek istedim. Gerçekten o mesajı olabildiğince elime almaya çalışıyorum.’’
Bir Cevap Yazın