Yeni Mezunların Mutlaka Edinmesi Gereken 10 Yetkinlik ve Alışkanlık

Oldukça uzun süren eğitim maceramızın sonuna yaklaşıp ve nihayetinde mezuniyete eriştiğimiz zaman, kendimizi sudan çıkmış balık misali iş ararken buluruz.

Aşağıda iş hayatında da aynı duruma düşmemek, bireysel ve kariyer anlamda seni ileriye taşıyacak mutlaka edinmen gerekli 10 adet alışkanlık ve yetkinlikten bahsedeceğiz.

1) Satış ve Pazarlama Eğitimleri

Satış ve pazarlama dediğimizde aklına hemen bir ürünün satışı gelmesin. Satış tüm işlerde en temel basamaktır. Aslında yaptığın toplantılarda, müşteri hizmetlerinde, ürün yönetiminde, iş geliştirmede, konferanslarda, yöneticini hatta bir aile ferdini bir fikre ikna ederken bile satış ve pazarlama yetkinliklerini kullanmak demektir.

2) Akıllarda Yer Edin

İnsanlarla iletişiminde etkili bir portre çizerek akıllarda kalmak için neler yapman gerektiğini öğren. Ayak üstü ve asansör sohbetlerinin ustası ol. Kim olduğunu, ne işle meşgul olduğunu, işini neden yaptığını ve nasıl bir fayda sunduğunu, kesin ve karşında ki kişilerede heyecan uyandıracak şekilde ortaya koymalısın. Bu konuda bolca pratik yap.

3) Bir Konuda Uzman Ol

İhtiyaç halinde freelance olarak çalışabileceğin bir iş dalı edin. Örneğin; program yazmak, tasarım, çizim, yemek yapmak, dans hocalığı vs. Hobi olarak edineceğin ve uzmanlaşacağın bu iş dalı işinle ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanman durumunda yeni bir iş bulana kadar sana nakit akışı sağlayacaktır.

4) Kendi Network’ünü Oluştur

İşini geliştirmen, yeni fırsatlarla, yeni fikirlerle tanışman için farklı ve güvenilir insanlarla tanışmaya ihtiyacımız var. Ancak kimseyle laf olsun, sayı olsun diyerek tanışma. Mutlaka bir amacın olsun. Karşılıklı değer yaratmaya çalış. Network kurmanın amacı iletişime geçtiğin insanların sayısı değil, kaç önemli insanla hangi işlere birlikte imza attığındır.

5) Meditasyon Yap

Günümüzün hızlı ve karmaşık dünyasında odaklanmanı ve biraz olsun kendini yavaşlatmanı sağlayacak bir araçtır meditasyon. 20 dakika yapılan meditasyonun 2 saatlik uykuya eşdeğer olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

6) Seyahat Etmeyi İhmal Etme

Daha önce gitmediğin şehir ve ülkelere git. Farklı kültürler gör ve yaşa. Buralarda yaşadığın her deneyimin sana katkısı olacaktır.

7) Kişisel Gelişimini Aksatma

Televizyon, bilgisayar veya telefon başında sosyal medya ile vakit öldürme. Kitap oku veya dinle, seminerlere katıl, konuşmacıları dinle. Kendi değerini artır. Değerini ne kadar artırır ve bunu işine de yansıtırsan maaşında olumlu yönde şekillenir.

8) Endişelenmeyi Bırak

Hayatta bir insanın endişelenmek kadar enerjisini tüketen bir şey olamaz sanırız. Hayatını endişelenerek geçirmek yerine harekete geçmek seni istediğin amaca ulaştıracaktır. Bunun için davranış alışkanlıklarını olumlu yönde geliştir, sağlığına dikkat et ve zihnini öğrenmeye açık tutarak bilgiyle besle.

9) Spor Yapmayı İhmal Etme

Keyif alacağın bir spor dalı seçin ve mutlaka yaşamının bir parçası haline getir. Unutma hem sağlam kafa sağlam vücutta bulunur hem de spor yapmak hayatına öz disiplin ve denge sağlar.

10) Para Biriktir

İster kendi işini yapıyor, istersen bir yerde çalışıyor ol mutlaka gelirinden bir miktar ayırıp biriktirmeye başla. Kazandığın miktara göre harcamalarını ayarla. Döviz almak, altın almak, bireysel emeklilik gibi birikim kaynaklarını seçebilirsin. Bir süre sonra kayda değer bir birikim yaptığını gözlemleyeceksin.


Kaynak: Girişimci Gazetesi

Bir Cevap Yazın